Jak je to s léky v těhotenství ?

20.07.2009 13:43

I zdánlivě neškodný bylinkový čaj či potravinový doplněk může ohrozit zdravý vývoj plodu. Ale nelekejte se, pokud se během těhotenství o každém preparátu poradíte se svým gynekologem, tak se není čeho bát. Mě osobně gynekolog povolil ibalgin na bolest hlavy, ovšem s rozumným přístupem.

 

Všechno, nebo nic

Už prakticky od početí je plod velmi citlivý na vnější vlivy, a zdaleka to nejsou jen medikamenty, ale také alkohol, cigarety a jiné návykové látky. Jenže co když jste v době, kdy jste už zřejmě byla těhotná, ale ještě to netušila, navštívila nějaký bujarý věčírek, kde alkohol tekl proudem, užívala medikamenty, nebo holdovala nikotinu? Klid. Já jsem ve druhém měsíci těhotenství -aniž bych o něm věděla oslavovala své narozeniny dost bujarým způsobem několik dní v kuse. Nemá smysl se zbytečně stresovat. Příroda má pro tento případ jakousi ,,pojistku" . V prvních týdnech těhotenství funguje pravidlo: VŠECHNO, NEBO NIC. A tak buď veškeré vaše společenské eskapády přežije plod ve zdraví, anebo těhotenství skončí ještě dřív, než si ho sama stačíte uvědomit.

 

Nejcitlivější na negativní podněty je plod asi do 12. týdne, protože v té době probíhá embryonální vývoj a vytvářejí se základy orgánů. Tehdy byste měla být opravdu maximálně obezřetná a lékům se vyhnout.

A co můžete vy sama udělat pro zdravý vývoj vašeho miminka?

  • S kouřením jste asi přestala nejpozději poté, co jste vaše těhotenství zjistila. Jenže co cigaretka tu a tam vykouřená v prácí během oběda? To samé platí i pro alkohol.
  • Pokud možno vyhýbejte se místům, kde se schází hodně lidí, to zejména v době, kdy řádí chřipky
  • V případě jakýchkoli potíží se obraťte na svého lékaře
  • Snažte se neprochladnout, jezte hodně zeleniny a ovoce, otužujte se
  • Sportujte! -jízda na kole, plavání, procházky nebo těhotenská cvičení vám prosějí fyzicky i psychicky
  • Odpočívejte, když cítíte, že to potřebujete
  • Vyřaďte aspoň na 9 měsíců ze svého života stres

 

 

autor: Ingrid

Vyhledávání

Najdete nás na stránkách
www.maminkymaminkam.cz





 

 

 

 

 




-----------------


------------------
Podpořte naše stránky - Děkujeme

 
-------------------